Allergiaa hyönteisruuasta?

30.5.2018

Kauppoihin on tullut vuoden sisään monenlaisia hyönteisistä valmistettuja tuotteita; leipiä, patukoita ja myslejä. Kuten minkä tahansa ruoka-aineen proteiinille, myös hyönteisproteiineille voi allergisoitua.

Hyönteisproteiinien allergisoivasta vaikutuksesta on vielä melko vähän tietoa saatavilla.

Tiedetään kuitenkin, että hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten.  Hyönteisruoka saattaa siis aiheuttaa ristiallergiaoireita henkilöillä, jotka ovat allergisia pölypunkille tai katkaravulle. Ristiallergian oireet ovat tyypillisesti vaarattomia mutta kiusallisia. Myös suora allergia hyönteisten proteiineille on mahdollinen. Tällöin myös vakavien oireiden mahdollisuus on olemassa. Oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon. Myös iho- tai vatsaoireita voi tulla.

Hyönteisiä sisältäviin tuotteisiin on tehtävä pakkausmerkinnät Eviran ohjeistuksen mukaisesti. Raaka-ainesisällön lisäksi on oltava allergeenejä koskeva saattaa sisältää -merkintä. Tätä merkintää käytetään esimerkiksi tilanteissa, joissa hyönteisten suolta ei tyhjennetä ennen valmistusprosessia. On mahdollista, että hyönteisten ravintona käyttämät maito- tai munapitoiset rehut tai kalajauho aiheuttavat haittaa herkästi oireileville allergisille.

Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvontaan on tullut kuluvana vuonna muutamia kysymyksiä liittyen hyönteisruuan allergisoivuuteen. Allergisen kannattaa huomioida oireiden mahdollisuus ja lukea pakkausselosteet tarkkaan. Maistelu kannattaa aloittaa pienestä määrästä ja tarvittaessa pitää lääkkeet lähettyvillä.

 

 (Lähde: Hyönteiset elintarvikkeina. 2017. Evira)